Energiecoach

Energiecoach

Bij vrijwel elk renovatieproject is verduurzaming van de woning een belangrijk uitgangspunt. Uit oogpunt van milieu én om de woonlasten voor de huurder terug te dringen. Het gedrag van bewoners speelt daarbij een belangrijke rol. Fiks helpt hen daarbij.

Advies, begeleiding en training

Hoe goed u ook isoleert en welke slimme installaties u ook aanbrengt, als de bewoner niet goed met de woning omgaat, zal het rendement nooit optimaal zijn. Ook dat is een onderwerp waarover Fiks zich kan buigen. We hebben onze eigen energiecoach. Maar we hebben ook een training waarmee we vrijwilligers uit de buurt op kunnen leiden tot ‘energiecoach’. Dan gaan zij bewoners adviseren en begeleiden bij het omlaag brengen van hun energieverbruik. Via een juist gebruik van installaties, maar meer nog via ander gedrag en een andere ‘mindset’. Beter voor het milieu én beter voor de portemonnee!

“Ik maak er een sport van om elk jaar meer geld te besparen”
In gesprek over de rol van energiecoach

Yvonne Muskens uit Berghem gaat als energiecoach aan de slag in de gemeente Oss en omliggende dorpskernen. Zo helpt ze haar medehuurders van woningcorporatie Mooiland met het vergroten van hun woongenot en het zuiniger omgaan met energie. Hoe rolde zij daarin?

“Woningcorporatie Mooiland organiseerde het zogenaamde Mooiland Café waarin steeds een ander thema centraal staat. Duurzaamheid was het thema van die avond. Ik vond het hartstikke interessant. Stap voor stap worden de woningen van Mooiland verduurzaamt: isoleren, zonnepanelen en van het gas af. Met energiecoaches wil Mooiland huurders een extra steuntje in de rug geven. Die avond werd er gevraagd of ik als energiecoach bereid was om anderen hiermee te helpen. Zo ging het balletje rollen.

Mijn dagen zijn gevuld met vrijwilligerswerk. Van gastvrouw tijdens bijeenkomsten met ouderen, tot vrijwilliger in het rouwcafé in Oss en als mantelzorger. Berghem is een dorp met een groot saamhorigheidsgevoel. Ik vind het belangrijk dat we elkaar helpen. In mijn werk ontmoet ik veel verschillende soorten mensen, vooral ouderen. Als energiecoach kom ik in contact met weer andere mensen. Dat vind ik leuk en daarom besloot ik me aan te melden voor de opleiding tot energiecoach.

Ik leefde al zuinig en wist al goed waar ik op moest letten, maar sinds de cursus ben ik me er nog meer van bewust. Als ik tv kijk, dan laat ik de lampen aan de andere kant van de kamer niet onnodig aan staan. Ook let ik op mijn waterverbruik, zoals korter douchen en de waterkoker slechts vullen met de hoeveelheid die ik nodig heb. Als het koud is trek ik liever een dikke trui aan, dan dat ik de verwarming hoger zet. Ik maak er een sport van om ieder jaar meer terug te krijgen dan het jaar ervoor.

Als energiecoach geef ik mensen advies rondom energiezuinig wonen en leer ze waar ze nog op kunnen winnen. De manier waarop je een advies geeft is erg belangrijk. Een groot deel van de cursus draait daarom niet om energie, maar om gesprekstechnieken. Aandachtig luisteren, welke vragen je kunt stellen en je advies goed overbrengen. Dit oefenden wij met rollenspelen en dat vond ik machtig interessant. Ik heb daar ook in mijn dagelijks leven veel aan. Tijdens de opleiding namen we een energierekening onder de loep. Dat is ingewikkelde en interessante materie. Na de cursus ben ik ook kritisch naar mijn eigen rekening gaan kijken. Een overstap naar een andere maatschappij pakte gunstig uit en leverde mij een leuk extraatje op. Het geld dat ik bespaar door bewuster met energie om te gaan is een mooi spaarcentje voor leuke dingen.

De opleiding was ontzettend goed verzorgd en de sfeer was erg leuk. Ik kijk ernaar uit om als energiecoach bij andere huurders op bezoek te gaan en ze te helpen met het vergroten van hun woongenot.”

Yvonne Muskens

Energiecoach woningcorporatie Mooiland

Laten we beginnen met fiksen
Hallo!

Door op fikse wijze te communiceren realiseren we tijdwinst, economische winst, tevredenheidswinst, saamhorigheidswinst, wat het werkproces en de bewonersbeleving ten goede komt.